*

Satakunnan Kansa
Pääkirjoitukset
Päivitetty 8.11.2013 01:52, julkaistu 8.11.2013 01:30

Kaivos ei lopu konkurssiin

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä suunnitteli parhaina päivinään jopa oman sulaton perustamista Kainuuseen.

Pekka Perä osti Talvivaaran kaivoksen Sotkamosta aikanaan yhdellä eurolla. Tällä hetkellä yli kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa tappiota tekevästä yhtiöstä eurokin olisi liikaa. Kassa on tyhjä, tuotannon määrät pienet ja nikkelin maailmanmarkkinahinta mataa pohjalla.

Ilman valtion väliintuloa Talvivaara on konkurssissa ennen vuodenvaihdetta. Konkurssissa
kaivos jää konkurssipesän hoitoon, sillä suuret vesialtaat ja malmivuoret pitää joka tapauksessa hoitaa. Tällä hetkellä maailmalta ei helpolla löydy sellaista vastuullista ostajaa, joka on valmis ottamaan Talvivaaran.

Konkurssissa kaivoksen omistajat, siis myös kaikki pien-
sijoittajat, menettävät rahansa, mutta siivouslaskun maksaa valtio eli kaikki suomalaiset veronmaksajat. Sen vuoksi on viisaampaa hakea toisenlaista ratkaisua.

Talvivaara on monella tapaa hieno hanke. Kainuuseen on sijoitettu ainakin puoli miljardia euroa, jolla on luotu työtä ja toimeentuloa. Käytetty bioliuotusprosessikin on ainutlaatuinen. Se on tässä mittaluokassa ja näissä oloissa pilottihanke, joka ainakin näyttää toimivan. Talvi ja sateet toivat valtavia ongelmia, mutta niistäkin suomalaisella insinööritaidolla näytettäisiin päästyn yli.

Talvivaara joutui monella tapaa ympäristöolojen ”uhriksi”. Tulivat poikkeuksellisen kovat sateet ja nikkelin maailmanmarkkinahinta romahti. Kummallekaan yhtiö ei voinut mitään. Paitsi ettei tällaisia vaihtoehtoja Perän mahtipontisissa puheissa otettu huomioon.

Jos valinta pitää tehdä flunssan ja vatsataudin välillä, varteenotettava vaihtoehto on valtion väliintulo. Turun telakan tapaista toista virheratkaisua ei pidä tehdä. Silloin hinta oli
50 miljoonaa euroa, nyt puhutaan sadoista miljoonista euroista.

Ympäristöväki huutaa hallittua alasajoa ymmärtämättä, mitä se tarkoittaa. Se vaatii lakkautettavaksi Kainuun suurinta yksityistä työnantajaa, joka on satojen ihmisten työpaikka.

Kokemuksesta pitää oppia, niin Talvivaarastakin. Ensinnäkin ympäristöasioiden pitää painaa päätöksenteossa ainakin yhtä paljon kuin keskustalaisen aluepolitiikan ja lupausten työpaikoista ja hyvinvoinnista.

Pohjoisessa on vireillä kymmeniä kaivoshankkeita, joita kansainväliset suuryhtiöt perustelevat lupaamalla vaikka kuun taivaalta. Nyt ne ovat metallien hinnanromahduksen takia lähes kaikki lepotilassa. Kaivosyhtiöt eivät tule Suomeen työllistämään vaan tekemään voittoa.

Talvivaaran kohdalla on syytä käydä koko hanke läpi perusteellisesti. Johdon kummalliset kannustinjärjestelmät, lupamenettelyn koukerot ja monet muut asiat on syytä selvittää opiksi ja ojennukseksi.

Sijoittajatkin voivat oppia paljon näistä kansallistalkoista. Pekka Perä puhui paljon ja lupasi vielä enemmän. Parhaina päivinä hän suunnitteli jopa oman sulaton perustamista Kainuuseen.

Vielä viime kuussakin piensijoittajat lottosivat ostamalla Talvivaaraa, vaikka samaan aikaan suuret institutionaaliset sijoittajat, kuten esimerkiksi Varma, pumppasivat salkkuaan tyhjäksi.

Ehkä nyt olisi aika ottaa esille uudestaan Mauri Pekkarisen (kesk.) esittämä ajatus kansallisesta kaivosyhtiöstä, uudesta Outokummusta.

Pesämuna taitaa olla pian valmiina.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja tällä
aukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori


AVAINSANAT:

Kommentit (10)

Näytä: 10 20 30 40 50 kommenttia yhdellä sivulla, vanhimmat uusimmat ensin
(Tuntematon)10.11.2013 01:01

8.11.2013 07:49

Ehdottomasti pitää jatkaa,ei vastoinkäymisestä pidä heti lannistua näistä on tarpeeksi esimerkkejä suomessa ennestään,sitten tulee ulkolainen ,joka vie kansallisomaisuuden mennessään ,kyllä ajat paranee taas ja nikkelinkin hinnat nousevat.kansallis talkoot vaan pystyyn ja homma pyörimään

- no jos haluat veronmaksajana tukea tätä kankkulan kaivoa, niin siitä vaan . minä en sulata sitä, että verovarojani heitetään tällä tavalla kankkulan kaivoon, ja vielä ympäristöä tuhoten.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)9.11.2013 21:37

viisas ostaisi osakkeita nyt
halvalla saa.
ei se konkkaan ainakaan mene.
tuetaan valtion avulla.
parempi se kun antaa esim kreikalle rahaa.
sijoita suomeen ei ulkomaille.
mutta ulkomaalta työn tekijät..
siitä se nuosu lähtee....

t:entinen rautakoura nykyinen MANNEKIINI

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 15:51

Kaivoksen perustamisessa ja alkuvaiheessa on tyypillistä, että osakkeenomistajat menettävät kaikki rahansa tai lähes kaiken.
Suomessa on Nordic Mines-yhtiö lähes vastaavassa tilanteessa kuin Talvivaara sekä jätevesiensä ja taloustilanteensa vuoksi. Ruotsin puolella on varallisuuden uusjako menossa Northland Resources-kaivosyhtiössä.
Rahat loppuivat kaivoksen alkuvaiheessa ja vanhat osakkeenomistajat menettivät lähes kokonaan yhtiöön sijoittamansa rahat.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 14:29

Tuo kaikki oli silloin jo tiedossa kun Talvivaara aloitti, ei mitään uutta. Seuraavaksi konkurssi ja myynti jollekin ukolaiselle kaivosyhtiölle.
Venäläiset jo kärkkymässä ja osa jo omistuksessa.

Voisi samalla myydä myös kaikki muut valtaukset samalle yhtiölle. Sen jälkeen Suomi onkin konkurssikypsä iso kuoppa ja jätemaakasa. Asumiskelvoton pläntti maapallolla. Kansalaiset kituu nälkäkuoleman partaalla, poliitikot on muuttaneet veroparatiiseihin omaisuuksiensa mukana. Kaivosyhtiöt vieneet kaiken käyttökelpoisen mitä maasta löytyy ja jättäneet romunsa kun muutkin jätteensä pitkin kaivamiaan kuoppia.

Tuo kaikki on nähty niin monet kerrat joka puolella maailmaa, kun poliitikot ei osaa pistää ryöstölle rajoja, tai olisiko se oma lehmä siinäkin vain ruokittavana, lypsää ainakin hyvin, omaan kannuun.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 11:08

Kyllä on valtio ajettu ahtaaseen nurkkaan,joko sijoittaa toimintaan lisää tai vaihtoehtoisesti hoitaa konkurssin jäljiltä seutua vuosikausia.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 10:31

Kyllähän konkurssi on hyvin käyttökelpoinen väline, Talvivaaran tapauksessa toimintaa ryhtyisi pyörittämään ensin konkurssihallinto tai -pesä ja sitten myöhemmin kun tilanne sallii, uusi omistaja. Aikanaan se voi sitten jopa kirjautua pörssiin kunhan varmuus toiminnasta on riittävä. Sijoittajien raha on riskirahaa jonka voi menettää ja sillehän ei enää mahda mitään, se on tavalla tai toisella mennyt.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 09:04

Suomessa lait pois rikollisten käsistä ja työläiset saisi vallan..Lainatkoon niiltä jotka antoi Kreikallekin ilmaista rahaa kun niillä tuntuu olevan..Kumma maa kun murhaajat saa kulkea vapaana ja mitä törkeämpi rikos niin niitä ei tuomita!!

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 08:10

kepu pettää aina,siis aina. Tämänkin talvivaaran turskan maksaa tietysti suomen kansa.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 07:49

Ehdottomasti pitää jatkaa,ei vastoinkäymisestä pidä heti lannistua näistä on tarpeeksi esimerkkejä suomessa ennestään,sitten tulee ulkolainen ,joka vie kansallisomaisuuden mennessään ,kyllä ajat paranee taas ja nikkelinkin hinnat nousevat.kansallis talkoot vaan pystyyn ja homma pyörimään

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)8.11.2013 05:49

Ei enää voi vakavalla naamalla kirjoittaa Talvivaaran huonosta tuurista ja poikkeuksellisista oloista, eikä edes bioliuotuksen toimivuudesta!

Nikkeli on hinnaltaan kaikkein syklisin perusmetalli, ei sen hintaheittelyt kaivosalan ammattilaisille pitäisi olla yllätys. Lisäksi Suomessa yleensä sataa, sekä lunta että vettä, senkään ei pitäisi yllättää!

Kyllä metalleja liukenee, mutta liuotus maksaa enemmän kuin niistä saatava hinta! Perinteisesti tälläisestä kivestä kaivosteollisuudessa käytetään nimeä raakku ei malmi! Eli kyllä todelliset ongelmat ovat muualla kuin nikkelin hinnassa tai sääolosuhteissa.

Ilmoita asiaton kommentti

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Voit aloittaa keskustelun ja jättää kommentin kirjautumatta palveluun. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on ennakkomoderoidu eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Kommentti

Uutisia

 1. 17 miljoonaa euroa tierahaa Satakuntaan: Nämä kohteet jakavat rahat

  SATAKUNTA 5.2. 16:03 4 20 1793

 2. Huhtasaari haluaa pois oikeuden hakea turvapaikkaa

  SATAKUNTA 5.2. 17:21 3 51 1649

 3. Pyöräilijä lyö naisia ja lapsia – Porissa jo kymmeniä tapauksia

  SATAKUNTA 5.2. 11:52 3 29 1601

 4. Raumalla kuultiin avunhuutoja jäältä – etsinnöissä ei löytynyt mitään

  SATAKUNTA 5.2. 20:40 2 2 1058

 5. Minetti-jäätelöketjua epäillään rikoksesta

  SATAKUNTA 5.2. 17:52 2 4 872

 6. Musta Pata pyrkii Sportin ohi

  KIEKKOKANSA 5.2. 23:01 1 1 628

 7. Risteyksessä kolisi Ulvilassa

  SATAKUNTA 5.2. 21:36 2 1 602

 8. Ruohonleikkurit päristelevät lauantaina 12 tuntia kilpaa jääradalla Laviassa

  SATAKUNTA 5.2. 18:14 2 5 500

 9. Varttinen ratkaisi – A-Ässät nousi jo toiseksi

  KIEKKOKANSA 5.2. 22:40 1 4 431

 10. Lukijan kuva

  LUKIJAN KUVAT 6.2. 00:31 5 4 416

 
Satakunta
Kulttuuri
Blogit
 
Pääkirjoitukset

 • Vääntö alkoholilaista 5.2. 01:30 3614
 • Viimeinen yritys alkoi 3.2. 01:30 1614
 • Jo koitti maksun aika 2.2. 01:30 7021
 • Uutisia

  Image version of the SWF
  Satakunnan Kansa  Pohjoisranta 11 E  Vaihde 010 665132  Fax 010 6658330 | Asiakaspalvelu | Käyttäjäehdot | Sopimusehdot